Paradicsomos szósszal nyakon öntött húsos derelyék


Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerek számára:
1 csirkemell
3 tojás
liszt
1 konzerv hámozott paradicsom
1 liter 100 %-os paradicsomlé
1 nagy fej vöröss hagyma
4-5 gerezd foghagyma

bors
oregáno


Elkészítése:

1. Egy mély tálba üssük bele a tojásokat, majd egy villával keverjük őket el. Adjunk hozzá annyi lisztet, hogy abból kemény tésztagolyót tudjunk gyúrni. Hagyjuk szobahőmérsékleten 1 órát pihenni.

2. Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket, illetve a szószt. Nyugalom, nem fogjuk a tészta pihentetésére szánt teljes órát konyhai robottal eltölteni :-)

Aprítsuk fel a vöröshagymát, a fokhagymát és a húst is. Ez utóbbit vághatjuk apró kockákra, mint a képen, de le is darálhatjuk. Ha van Kitchenaid daráló feltétünk, akkor ez ugyancsak 1-2 perces művelet. Nekem nincs, így apró kockákra vágtam a csirkemellet.

3. Pirítsuk meg a vöröshagymát, 2 percre adjuk hozzá a fokhagymát is, majd a hagymákat osszuk két felé. Az egyikben adaggal együtt pirítsuk meg a húst némi só és bors társaságában, a másik adaghoz adjuk hozzá a felkockázott hámozott paradicsomot (vehetünk egész hámozott paradicsomot, ez esetben mi kockázzuk fel, de kapható eleve felkocházott verzióban is). Főzzük 2-3 percig, majd öntsük fel a paradicsomlével, és tegyük félre.

4. Vágjuk a tésztagolyót 4 részre, kicsit lapítsuk ki a tenyerünkkel. Állítsuk a tésztanyújtó képet 0-ás fokozatba (ez nincs jelölve a gombon, de értelemszerűen az 1-es jelölés elé kell állítanunk a legnagyobb vastagságot eredméynező beállításhoz), majd engedjük át rajta a tésztát. Hajtsuk félbe a kijövő tésztacsíkot, ez után 90 fokkal elfordítva ismét engedjük át a tésztanyújtón. Ezt addig ismételjük, amíg szép sima felületű tésztát nem kapunk (3-4 alkalom elegendő szokott lenni), közben minden összehajtás előtt lisztezzük be a tésztacsík mindkét oldalát.



5. Ha már szép sima felületű a tésztánk, akkor elkezdhetjük vékonyítani úgy, hogy a feltéten lévő állítógomb segítségével egyre jobban szűkítjük a nyílást. Ennél az ételnél a 4-es fokozatot ajánlom, mint végső vastagság.

6. Ha egy csíkkal elkészültünk terítsük lisztezett felületre, és ismételjük meg a fenti műveletsort az eredeti tésztagombóc maradék három darabjával  is.

7. Ha elkészültünk a 4 tésztacsíkkal szaggassunk köröket a tésztából. Ez a művelet annyira egyszerű, hogy nyugodtan rábízhatjuk akár egy apróbb gyerekre is. Ebben az esetben meg sem kell várnunk mind a 4 csík elkészültét, mi nyújtjuk a tésztát, a csemete pedig szaggatja a korongokat.


8. Töltsük meg a tésztakorongokat. Ha nincs derelye készítőnk, akkor egyszerűen helyezzüka  korongot egy lapos felületre, halmozzuk rá a tölteléket, egy ujjunkkal vizezzük be a korong szélét,

 hajtsuk félbe ,és nyomkodjuk le az ujjainkkal.


Ha van derelyeformázónk,

akkor egyrészt már a korongok kivágásához is ezt használjuk, másrészt most helyezzük a korongot a formázóra,
Az előbbihez hasonlóan töltsük, vizezzük,

 majd hajtsuk félbe a formát. Itt megint nagy segítség egy lelkes gyerek, csak a takarítási idő nő meg egy kicsit :-)


A leeső széleket nehogy kidobjuk, netán megpróbáljuk újra begyúrni, ez felesleges munka lenne. Egyszerűen gyűjtsük egy kupacba,


majd engedjük át újra a tésztanyújtó "0"-ás fokozatán, majd a fent leírtak szerint készítsünk ezekből a lehulló darabokból is derelyéket.


Forraljuk fel a paradicsommártásunkat, adjuk hozzá az oregánót, majd  főzzük ki benne a derelyéket.




 Bár fél óránál nem tart tovább az elkészítése, ennél biztosan gyorsabban kerül be a gyerekpocakokba.