Almatorta



Hozzávalók a tésztához:
250 gr liszt
125 gr vaj
1 tojás

Tegyük az összes hozzávalót a keverőgép táljába, és keverjük adig, amíg a massza elkezd összeállni.

 Ekkor vegyük ki a tálból, kézzel gyorsan formázzunk belőle egy golyót, majd lapítsuk 1 centiméter vastag lepénnyé. Csomagoljuk folpackba és 30 percre tegyük hűtőbe.

Közben hámozzunk meg 3 almát, távolítsuk el a magházakat és vágjuk a gyümölcsöket vékony szeletekre.

Fél óra pihentetés után két fólia között nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vastagra. Vegyük le a tésztáról az egyik fóliát,  béleljük ki a tésztával a formát. kezünkkel nyomkodjuk a forma falára is, majd húzzuk le róla a másik fóliát is. Rendezzük el az alma szeleteket  tészta tetején, és tegyük visza 20 percre a hűtőbe.

Kapcsoljuk be a sütőt 220 C-ra.

Melegítsünk össze 15 gr cukrot 1 fél citrom levével és 15 gr vajjal, majd mielőtt betennénk a sütőedényt a sütőbe ezzel a keverékkel kenjük meg az almákat.

10 percig süssük 220 C-on, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 200 C-ra és így is süssük 15 percig.

Közben keverjünk össze 200 ml tejszínt 2 egész tojással. Ezt a keveréket öntsük a gyümölcsök tetejére, és süssük a tortát további 10 percig.

Kapcsoljuk a sütöt grill funkcióra. Szórjuk meg a torta tetejét 1 teáskanálnyi cukoral, és 3-4 percre tegyük vissza a sütőbe. hogy a cukor karamellizálódjon.